Investovanie

Čo robiť pri poklese investičných trhov?

Strach znehodnocuje majetok.

Ste začínajúci investor a neviete čo máte robiť, keď zistíte, že v krátkom čase ste stratili značnú časť svojej investície? Mali by si predovšetkým uvedomiť, že situácia, v ktorej sa nachádzate, prináša nebezpečenstvo strategickej chyby. Investori, ktorý stratili značnú časť investície, prežívajú stratu pod značným emočným tlakom a v tom tkvie nebezpečenstvo.
Za posledné obdobie finančné trhy zaznamenali ďalšie poklesy. Pri investovaní sú takéto javy prirodzené. Z dlhodobého hľadiska ponúkajú príležitosť nakúpiť lacnejšie a zvýšiť si celkový výnos a profit.  Investor však v strate sleduje veľmi krátku minulosť a je náchylný urobiť rozhodnutie, ktoré ovplyvní dlhú budúcnosť. Pôvodné investičné ciele sa trochu zmenili a treba prehodnotiť plány napr. predĺžiť investičný horizont, znížiť očakávania zhodnotenia. Za chybu by som považovala extrémne riešenie vzniknutej situácie  a to všetko predať a uložiť na termínovaný vklad alebo naopak; v snahe dohnať stratu ešte viac riskovať.

Ako teda reagovať na poklesy trhu?

Správne riešenie nie je úplne jednoznačné, odvíja sa od prípadných chýb, ktoré investor urobil pred poklesom. je potrebné, aby odborník (finančný poradca) skontroloval portfólio a zistil, či neobsahuje chyby v rozložení aktív , či nemá zbytočne drahé fondy. V rámci reštrukturalizácie portfólia možno odporučiť nutné opravy a, pokiaľ je to možné, stratu prečkať. Investovanie nie lotéria, ale dlhodobá systematická činnosť, ktorej plánovanie začína od dôkladného poznania klientových skutočných potrieb a tie sú tiež nielen o tom, čo chce, ale aj o tom, čo psychicky unesie. Pokiaľ nie ste pripravený na kolísanie hodnoty investície, potom by si mali zvoliť konzervatívnejšie stratégie. Speňažiť investíciu by ste mali v situácii, keď dochádza k zmene vašich investičných cieľov, strate dočasných príjmov alebo riešeniu potrieb bývania či vzdelania. Dennodenne sme svedkami márnej snahy načasovať svoju investíciu. Mnoho ľudí ju roky odkladá v naivnej nádeji výhodnejšieho nákupu. Začínajúci investori chcú všemožne nájsť dno a vrchol trhov, a tým zarobiť čo najviac. Táto predstava je síce pekná, naoko logická a bolo by perfektné vedieť takto riadiť svoj finančný majetok. V skutočnosti je to ale „boj s veternými mlynmi“ a zbytočné úsilie, ktoré ich pripravuje o zárobky. Oveľa viac peňazí investori stratili pripravovaním sa na korekcie alebo predvídaním korekcií ako v samotných korekciách. Treba myslieť na fakt, že nikto nedokáže predvídať budúcnosť trhov. Predpokladom úspešného investovania je vštepiť si toto základné pravidlo do mysle. Inak budete so svojimi investíciami  večne nespokojní a nedajú vám spávať.

Pravidelnosť ruže prináša

Najlepším riešením je systematické investovanie. Pri finančných trhoch vidíme, že dokážu klesať a následne prudko rásť. Vtedy je dobré mať zainvestované. Problémom je, že tieto trendy nevie nikto odhadnúť, a preto pravidelné investovanie umožňuje využívať dlhodobé trendy v prospech vašej investície. Niekedy sa oplatí výraznejšie investovať aj po dramatických udalostiach, ktoré sa stávajú vo svete. Politické, vojenské či iné krízy, ktoré krátkodobo zvyknú veľmi ovplyvňovať trhy a človek, ktorý má odvahu investovať, keď na trhu prevládajú vysoké emócie, ktoré dominujú mysliam väčšiny investorov, najmä začínajúcich. Ide o tzv. kognitívne obmedzenia mysle, ktoré sú najväčším nepriateľom úspešného investovania.

O peniaze ste neprišli, iba poklesla ich aktuálna hodnota

Predčasné ukončenie horizontu nie je náhodným javom. Klienti, ktorí majú chybne stanovený investičný profil s chybne stanovenou toleranciu na riziko a nemajú nikoho, kto by im pomohol zvládnuť psychologické riziká, investíciu väčšinou predávajú. Je nepríjemné, ak dostanete výpis, kde zrazu vidíte menšiu sumu, ako ste investovali, alebo sledujete vaše investície cez aplikáciu, a vidíte pokles zo dňa na deň. Avšak to, že ste o peniaze prišli je stále len teoretické vyčíslenie. Čo to znamená? Že máte stále rovnaký počet akcií alebo podielov vo fonde, iba ich momentálna cena klesla. To znamená, že strata je len teoretická a potvrdili by ste ju iba vtedy, ak prostriedky vyberiete. Teda predáte podiely za nižšiu cenu ako ste v danom čase nakúpili. 

Je to niečo podobné, ako kúpa nového auta. Jeho cena okamžite po predaji klesá. Avšak stále máte auto, iba by ste ho predali za menej výhodnú cenu. Ak počkáte dostatočne  dlho, môžete auto predať s niekoľkonásobným ziskom ako veterána. Tak sa pozerajte aj na podiely a ich kolísanie ceny v čase.Stále ste ich vlastníkom a ak počkáte, cena porastie takmer vždy. V modernej histórii trhov siahajúcej takmer sto rokov do minulosti sme boli svedkami len 5 prepadov akciových trhov väčších ako 40 %.“ Takže sa netreba báť, že prerobíte, len je potrebné počítať s tým, že hodnota vašich podielov môže kolísať v čase výraznejšie.

Pre vašu spokojnosť a zárobok pri poklese trhov odporúčame nasledovné :

  • zachovať chladnú hlavu a nerobiť nič
  • ak ste ešte nezačali investovať, čo najskôr začnite
  • postupne investovať ďalšie peniaze
  • dodržať investičný horizont
  • nesledovať vývoj investícií často
  • radšej sa venovať práci, rodine a záľubám
  • premýšľajte, kde uvoľniť peniaze, ktoré by ste mohli investovať
  • byť pokojný, lebo viete, že vaše úspory sú dobre uložené

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Poistenie

Poistenie pre profesionálnych športovcov

Adrián Hablák

Adrián Hablák 12.07.2023

Hypotéky

Ako na hypotéku v roku 2023?

Investovanie

Čo robiť pri poklese investičných trhov?